Türkiye’de herhangi bir üniversitede akademisyen (Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi) olmak için üniversiteyi bitirmeden önce hazırlanılması gerekli. Kısa bir listemiz var:
Türkiye’de çoğu üniversite sınıf birincilerinin iş bulamadığı hesaba katılırsa ortalama konusunda daha fazla gayret gösterilmesi gerekebilir.
ALES sınavı en önemli sınavlardan birisidir. Çünkü sıralamada %60 oranında etkin oluyor. Şuan açılan Araştırma Görevlisi kadrolarında başvuran adayların ALES puanları oldukça yüksek olduğunu (~90) not etmek faydalı olabilir.
İngilizce ikinci problem olarak görülebilir. Fakat 4-5 aylık bir dil kursu ve evde düzenli çalışmayla rahatlıkla halledilebilir.
Şuan açılan Araştırma Görevlisi kadrolarında iki kadro tipi vardır. Biri 50/d diğeri 33/a. 50/d olarak ilan edilen kadrolar enstitü kadrosu olarak geçer yani sadece yüksek lisans ve doktora süresince Arş. Grv. olunur. Bu süre bittiğinde ise Yard. Doç. veya Öğr. Gör. kadrosu açılmayabilir. 33/a ise daimi kadrodur ve direk dekanlık/bölüm başkanlığına atama yapılır. Bu konuda bazı yasal değişiklikler ve açılan davalar ile ilgili memurlar.net adresinden bilgi alınabilir.