Araştırma İmkanları

Elektron-Atom/Molekül Çarpışmaları

Bölümümüzde; Devlet Planlama Teşkilatı, TÜBİTAK ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ve Türkiye’de ilk defa kurulmuş olan elektron atom/molekül çarpışma deney düzeneği şuan aktif olarak kullanılmaktadır. Bu deney düzeneğiyle atom ve moleküllerin yapısı hakkında deneysel veri üretilmektedir. Laboratuarda Prof. Dr. Hüseyin Ali YALIM’ın yürütücülüğünde Doç. Dr. Zehra Nur ÖZER ile doktora ve yüksek lisans öğrencileri çalışmaktadır.

Elektron-atom/molekül çarpışma spektrometresi

Radon Aktivitesi ve Doğal Radyoaktivite Ölçümleri

Sularda, toprak gazında ve kapalı ortamlarda bulunan Radon aktivitesi konsantrasyonunun tayinine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmalardan elde edilen bulgular, radon aktivitesi dolayısıyla meydana gelen ışınlanma dozunun insan sağlığı üzerindeki etkileri ve radon aktivitesinde meydana gelen anomalilerin sismik aktiviteleri tahmin etme konusundaki kullanışlılığı açısından değerlendirilmektedir. Radon aktivite ölçümler için bir yandan Pylon Elektronics tarafından üretilen AB-5R dedektörü, diğer yandan CR-39 pasif nükleer iz kazıma dedektörleri kullanılmaktadır. Doğal radyoaktivite ölçüm çalışmaları ise Gamma Surveyor II kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalar, Prof. Dr. Hüseyin Ali YALIM ve Arş. Grv. Dr. Ayla GÜMÜŞ tarafından yürütülmektedir.

Radon gazı aktivite konsantrasyonu ölçüm sistemi (Pylon AB-5R)

Sudan radon gazını ayrıştırma ünitesi (WG 1001 Water Degassing Unit)

Taşınabilir Doğal Radyoaktivite Ölçüm Dedektörü (Gamma Surveyor II)

 

Plazma Fiziği ve Uygulamaları Laboratuvarı

Bölümümüz bünyesinde bulunan Plazma Fiziği ve Uygulamaları Laboratuvarı multi disipliner bir çalışma ortamına sahip olup aşağıdaki çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaları, bölümümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet ÖZKAN ile Doç. Dr. Bekir ORUNCAK yürütmektedir.

1. Çözelti plazma sistemi (Solution Plasma Process (SPP))

Çözelti içerisinde oluşturulan plazma ile nanoparçacık sentezi, Polymer Kırma, Sıvı sterilizasyonu ve Kimyasal indirgeme gibi birçok çalışma yapılabilmektedir. Mevcut çalışma sitemi ile, Fizik, Kimya , Biyoloji, Malzeme bilimi, Gıda ve sağlık alanlarında multi disiplinler çalışmalar yapılmaktadır.

2. Atmosferik Plazma Sistemi

Atmosferik ortamda üretilen plazma sayesinde birtakım sterilizasyon işlemlerinin yanında nanoparçacık sentezi yapılabilmektedir. Bu sistem ile yine Fizik, Kimya , Biyoloji, Malzeme bilimi, Gıda ve sağlık alanlarında multi disiplinler çalışmalar yapılmaktadır.

3. Radyo Frekansı Sıçratma Sistemi (RF sputter system)

Vakum ortamında çalışan sistem sayesinde fotovoltaik pil üretiminde kullanılan ince film üretimi, optoelektronik cihaz üretimi için malzeme üretimi, yüzey sertleştirme, yüzey temizleme gibi birçok çalışma yapmak mümkündür.

Teorik Nükleer Fizik Benzetim Çalışmaları

Uzun süren veya zorlu nükleer reaksiyonları bilimsel olarak simule etmeye yarayan, Unix tabanlı bir bilgisayar kod programı olan TALYS simülasyon programı kullanılarak nükleer saçılma reaksiyonu olasılıkları hesaplanmaktadır. Bu çalışmaları bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Ali YALIM, Akdeniz Üniversitesi’ne naklen atanan bölümüzün eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmail Hakkı SARPÜN ile işbirliği içinde yürütmektedir.

Ultrases Ölçümleri

Hasarsız malzeme karakterizasyonu ve tanecik boyutunun belirlenmesinde ultrases tekniği yaygın olarak kullanılmaktadır. Bölümümüzde bulunan deney düzeneğiyle ısıl işlem görmüş farklı ortalama tane boyutlu düşük karbon çeliklerinde, farklı frekanslı ultrases dalgalarıyla dalga sönümleri ve dalga hızları ölçümleri yapılmaktadır. Ortalama tane boyutunun sönüm ve hıza etkisi incelenmekte ve kalibrasyon eğrileri çıkarılmaktadır. Laboratuarımızda bulunan OPBOX – USB 2.0 Ultrasonik Muayene Cihazı, içeriğinde pulser&receiver bulunduran, puls-eko (PE) ve Through transmission (TT) teknikleri ile ölçüm alabilen ultrasonik test cihazıdır. Farklı frekanslı problar ile hız ve sönüm ölçümleri alınabilmektedir. Bu ölçümler dijital ortama, cihazın kendi yazılım programı ile aktarılmakta ve analizi yapılabilmektedir. Algılanan arka yüzey (backscattering) dalga sinyalleri ve malzeme içerisinde bulunan olası kusurlardan yansıyan dalgaların sinyalleri yazılım ekranında görülmekte malzeme içi kusur yerleri bulunabilmektedir. Bu çalışmaları, Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Vildan ÖZKAN BİLİCİ, Akdeniz Üniversitesi’ne naklen atanan bölümüzün eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmail Hakkı SARPÜN ile işbirliği içinde yürütmektedir.

Şekil 1. Ultrases deney düzeneği ve yazılımın görünümü.

Bu konuda yapılmış uluslararası indeksli yayınlar:

Gürültü Ölçümleri

Gürültü günlük hayatta sürekli karşımıza çıkan yaşamımızı olumsuz yönde etkileyen bir fiziksel unsurdur. Afyon şehrinde gürültü haritasının çıkarılması için çalışmalar yapılabilmektedir.